Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fem miljarder till stärkt regional konkurrenskraft

Tillväxtverkets uppföljning av det regionala tillväxtarbetet visar att den regionala projektverksamheten i svenska län och regioner omsatte drygt fem miljarder under 2008. Merparten satsades på de nationella prioriteringarna innovativa miljöer och entreprenörskap.

Den regionala projektverksamheten syftar till att åstadkomma en positiv utveckling för näringslivet i landets regioner. Insatserna ska vara avgränsade från ordinarie verksamhet och avgränsade i tid, ekonomi och arbetsinsats.

Projektverksamheten ska också vara förenlig med regionala utvecklingsprogram och så långt det är möjligt stämma överens med regionala tillväxtprogram och strukturfondsprogram för konkurrenskraft och sysselsättning.

Den ekonomiska redovisningen av projektmedlen visar bland annat:

  • Att fem län -- Västernorrland, Dalarna, Västerbotten, Norrbotten och Västra Götaland - fördelade nära hälften av pengarna.
  • Att 80 procent av den totala finansieringen gick till insatsområdena innovativa miljöer och entreprenörskap.
  • Att den regionala projektverksamheten finansierades av staten till 39 procent, med universitet/högskola som den enskilt största aktören.
  • Att "EU-medel" var den näst största aktörsgruppen och stod för 36 procent av finansieringen.
  • Att Nutek under 2008 beviljade 72,3 mkr från anslag 33:1 till projekt för den centrala projektverksamheten. Av dessa beviljades 54,8 mkr till regionala näringslivsprojekt och 17,5 mkr beviljades inom regionala och lokala resurscentra för kvinnor.

Attraktiva miljöer för näringslivets utveckling

Tillväxtverkets uppföljning av det regionala tillväxtarbetet syftar till att stötta utvecklingen av attraktiva miljöer för näringslivets utveckling. Dels genom att på regional nivå bidra med kunskap kring problem och möjligheter i det regionala tillväxtarbetet, dels genom att på nationell nivå synliggöra politikens effekter och ge beslutsunderlag för styrningen av politikområdet.

Läs hela den ekonomiska redovisningen av den regionala projektverksamheten

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191