Gå direkt till innehåll
Företag i Jämtland och Västernorrland mer solida

Pressmeddelande -

Företag i Jämtland och Västernorrland mer solida

Företag i Jämtlands län och Västernorrlands län är mer solida än riksgenomsnittet. Genom låg belåning är de mindre känsliga för räntehöjningar och kan klara sämre tider. Det visar en undersökning som presenteras i dag på Stora Tillväxtdagen i Umeå.

Företagandet i Jämtlands och Västernorrlands län är varierat, från mer traditionell industri i Västernorrland till mindre företag i Jämtland. I undersökningen har små och medelstora företag i de två länen som ingår i Mellersta Norrland svarat på hur de tänker kring finansiering.

– Vi ser att företagen i Mellersta Norrland är mer solida än riksgenomsnittet. Det signalerar såväl försiktighet som långsiktighet. De samlar i ladorna för att ha för framtida bruk och får på så sätt en lägre känslighet för räntehöjningar, säger Corinne Uppman Helminen, projektledare för finansieringsinstrument på Tillväxtverket.

I Mellersta Norrland förändras nu näringslivet snabbt i riktning mot fler tjänsteföretag baserade på digital teknik. Det gör att företag som tidigare vänt sig till en lokal marknad snabbt utvecklas till nationella och ibland internationella marknader. Det kan handla om branscher som Hotell och Restaurang, Kultur, Nöje och fritid och Hälsa och sjukvård.

– Undersökningen visar att företagen inte generellt lider brist på externt kapital.

Däremot talar företagarna om några svårfinansierade faser i företagarlivet. Det är vid ägarbyte och vid investeringar i fastigheter, eftersom de är lågt värderade utanför storstäder. Företag i framkant med nya affärsmodeller och teknik kan också ha svårt att få finansiering då de upplevs svårbedömda, säger Corinne Uppman Helminen.

Finansiering och tillväxt kopplas ofta ihop. Svaren kan uppfattas som att företagarna är försiktiga med att ta lån och att Mellersta Norrland därmed går miste om tillväxtmöjligheter.

– Att ha förmågan att navigera, så att ett nystartat företag överlever på lång sikt är också en tillväxtfaktor, liksom förmågan att på lång sikt kunna anställa. Även företag som inte anställer men som förmår försörja i alla fall en person är mycket viktiga för Sverige. Tillväxt kan i sämre konjunkturer även innebära förmågan att behålla arbetstillfällen. Så det finns mycket att lära av företagen i Jämtland och Västernorrland, säger Corinne Uppman Helminen.

Undersökningen har sammanställts i rapporten Räcker pengarna? och presenteras på Stora Tillväxtdagen i Umeå i dag. Presentationen går att följa via livesändning kl 10-15. #tillväxt2017

Rapporten Räcker pengarna?

Programmet på Stora Tillväxtdagen 2017

Mer information:

Corinne Uppman Helminen, projektledare Tillväxtverket 08-681 66 21

Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material