Gå direkt till innehåll
Fondteam investerar miljard i innovativa tillväxtföretag

Pressmeddelande -

Fondteam investerar miljard i innovativa tillväxtföretag

Tillväxtverket finansierar tre fondteam som kan investera riskkapital i företag med nya idéer. Fondteamen får möjlighet att attrahera ytterligare medfinansiering och investera totalt över en miljard kronor i företag med stor utvecklingspotential.

För att bidra till att fler företag växer och blir livskraftiga har Tillväxtverket och Europeiska Investeringsfonden, EIF, skapat Swedish Venture Initiative. Det är en fond-i-fond som även EU:s nationella regionalfondsprogram är med och finansierar. Det blir fondteamen Spintop Ventures, Luminar Ventures och Moor som får finansiering från Swedish Venture Initiative för att investera i tidiga skeden i företag med utvecklingspotential.

– Det är otroligt spännande att Tillväxtverkets fond-i-fond gör sina första investeringar. Svensk konkurrenskraft och jobbutveckling är beroende av fler investerare som satsar på nya affärsidéer, ny teknik och nya innovationer. Det är så vi framtidssäkrar svenskt näringsliv, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Spintops Ventures, med säte i Östersund och kontor i Stockholm och Malmö, är inriktade på teknikbolag. Moor investerar i teknikbolag som driver digital transformation inom bland annat media, e-hälsa och fintech. Luminar Ventures riktar sig mot företag som satsar på att förändra traditionella branscher genom digital teknik och innovationer.

Syftet med fond-i-fonden är att ge små och medelstora företag finansiering i tidiga skeden och att skapa nya privata fondteam som investerar i dessa tidiga skeden. Privata investerare rör sig annars gärna mot senare skeden för att minimera sin risk, vilket skapar ett glapp på marknaden för finansiering av företag i tidig fas.

– Tillväxtverkets roll är att göra det möjligt för företag i utvecklingsskeden att få tillgång till kapital när marknaden inte fungerar fullt ut. En del av de företag som nu saknar finansiering skulle kunna utvecklas till livskraftiga företag. Därför går Tillväxtverket in med marknadskompletterande finansiering i form av Swedish Venture Initiative, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Swedish Venture Initiative är en del av de finansiella satsningar som Tillväxtverket gör inom EU:s regionala strukturfondsprogram. Övriga riskkapitalsatsningar är finansiering av ALMI Invest i åtta regionala bolag och den gröna fonden genom ALMI Greentech AB som investerar i klimatsmarta affärsidéer.

Mer information:

Eva Rosenthal 08-681 77 26, eva.rosenthal@tillvaxtverket.se

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Genom kunskap, nätverk och finansiering skapar vi bättre förutsättningar för befintliga och framtida företag och attraktiva regionala miljöer där företag utvecklas.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191