Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kooperativt företagande en tillväxtfaktor

Intresset för att starta eget tillsammans - kooperativt företagande - ökar. I Uppsala län har antalet företag ökat med mer än 40 procent under den senaste tioårsperioden. Det placerar Uppsala bland tio i topp i landets tillväxtliga.

- Tillväxtverket arbetar för fler nya och växande företag i hela landet. Kooperativt företagande har stora möjligheter att bidra till detta, säger Christina Lugnet, Tillväxtverkets generaldirektör.

I morgon, torsdag den 3 september, är Christina Lugnet i Uppsala för att träffa regionala aktörer och diskutera hur kooperativt företagande kan stärka regional utveckling och entreprenörskap.

Under den senaste femårsperioden har kooperativa företag etablerats i 300 branscher, till exempel vindkraft, kultur, upplevelser och småföretagssamverkan. Tillväxtverket stödjer landets 25 kooperativa utvecklingscentra, Coompanion.

- Att starta företag tillsammans ökar möjligheterna och minskar företagandets risker. Dessutom är det roligare. Till utmaningarna hör att råda bot på kunskapsbristen om denna uppstickare i näringslivet, så att fler får chansen att bli framgångsrika företagare, säger Gun-Britt Mårtensson, ordförande för Coompanion Sverige.

2009 fördelade Tillväxtverket 34 miljoner kronor i grundbidrag till Coompanion. Stödet motsvarar maximalt hälften av driftskostnaderna, till det läggs lokal och regional finansiering. Flest kooperativa företag startas i storstadsregionerna och i glesbygdslänen. I Uppsala län finns det drygt 230 kooperativ. På tio år har antalet kooperativ ökat med 42 procent. Länet placerar sig därmed på åttonde plats i landets tillväxtliga.

 

Ytterligare Information:

Maria Woglinde, kooperativ rådgivare i Uppsala 0704-33 17 11

Christina Lugnet, generaldirektör Tillväxtverket 08-681 91 10

Gun-Britt Mårtensson, ordförande Coompanion Sverige 070-589 33 06

 

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191