Gå direkt till innehåll
Kultur och stadsutveckling tema för internationellt möte i Umeå

Pressmeddelande -

Kultur och stadsutveckling tema för internationellt möte i Umeå

Nästa vecka är kulturhuvudstaden Umeå värd för en internationell konferens som handlar om kulturdriven tillväxt och hållbar stadsutveckling; The Impact of Culture - Creative businesses for Sustainable Cities.

Syftet är att lyfta fram konkreta metoder för att skapa dynamiska mötesplatser i städer, där kreativa företag och kulturutövare kan utveckla innovativa lösningar tillsammans. Dessutom visas hur samhällsplanerare, fastighetsförvaltare och andra ansvariga för hållbar stadsutveckling kan beställa tjänster från den kulturella och kreativa sektorn. Exemplen kommer från Umeå och andra platser i världen.

Hållbar stadsutveckling kan möta utmaningar såsom miljöförstöring, segregering och arbetslöshet med effektiv design, social inkludering och nya företagsidéer. För att ge goda förutsättningar till att det ska kunna ske krävs samarbete mellan olika kunskapsområden. Tillväxtverket arrangerar konferensen tillsammans med elva organisationer.

På konferensen medverkar bland andra Shin-pei Tsay, chef för forskning- och utvecklingsavdelningen på Transit Center i New York, USA. Tillsammans med Elin Pietroni, planeringschef i Umeå kommun, tar de upp frågan om hur stadsplanering kan utvecklas med hjälp av kulturella och kreativa företag.

Aerian Rogers, chef på BALTIC Centre for Contemporary Art i Gateshead, Storbritannien, talar på temat förnyelse genom kultur. Alla anföranden på konferensen hålls på engelska. Läs mer om programmet här.

Tid: Tisdag 23 september kl 10.00-16.45

        Onsdag 24 september kl 9.00-15.30

Plats: Sliperiet, Umeå Arts Campus (Konstnärligt campus), Umeå Universitet

Anmälan: susanne.daregard@tillvaxtverket.se

Tillväxtverket arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft. Ett av myndighetens uppdrag är att förbättra förutsättningarna för kulturbaserade företag. Tillväxtverket ska också bidra till att skapa attraktiva regionala miljöer genom kulturdriven tillväxt. Myndighetens verktyg är kunskapsspridning, dialog och samverkan med andra organisationer.

Ytterligare information:

Klas Rabe, programansvarig kulturella och kreativa näringar 08-681 65 34


Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material