Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Malmö-projekt vinner prestigefylld EU-tävling

Projektet SÖM Processamordning, som ägs av Malmö stad, slog över hundra projekt från 27 medlemsstater i tävlingen RegioStars Awards 2012, då det igår kväll tog hem vinsten i kategorin ”Citystar – Integrated strategies for the development of deprived urban areas” vid en ceremoni i Bryssel.

Projektet SÖM Processamordning är delfinansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden som förvaltas av Tillväxtverket. Projektsatsningen, som varit igång sedan 2008, syftar till att skapa en socialt, miljömässigt och finansiellt hållbar miljö i arbetslöshetsdrabbade stadsdelar i sydöstra Malmö, genom att föra samman offentliga, privata och ideella organisationer. Projektet och dess efterföljare har lett till en tydlig förbättring av jämställdheten och integrationen för minoritetsgrupper och unga, samt minskat arbetslösheten och den sociala utanförskapen.  

− Jag är stolt över det fantastiska arbete som har genomförts och glad över att man på det här sättet får positiv uppmärksamhet, säger Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

− Malmö har den senaste tiden varit i rubrikernas centrum av fel anledningar, säger Pontus Lindberg, ordförande för Strukturfondspartnerskapet för Skåne-Blekinge. Denna utmärkelse visar på att det händer mycket positivt inom stadsutvecklingen i Malmö tack vare en växande samverkan. Jag är glad att regionala strukturfondsmedel har kunnat bidra till den. Det faktum att staden har en positiv befolkningstillväxt visar att Malmö är en av Sveriges attraktivaste städer.

RegioStars Awards är en del av EU-kommissionens program ”Regions for Economic Change” som syftar till att lyfta fram viktiga projekt inom urban och regional utveckling.

Ytterligare information

Tillväxtverket Skåne-Blekinge

Stefan Larsson, enhetschef

08-681 95 45

Tillväxtverket underlättar förnyelse i företag och regioner, och gör det enklare för företag. Tillväxtverket är en nationell myndighet. Myndigheten förvaltar medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden som investeras i projekt för konkurrenskraft och sysselsättning. Det övergripande målet för programmet Skåne-Blekinge är att bidra till en ökad regional konkurrenskraft genom en hållbar utveckling samt fler och starkare företag. Budgeten från den Europeiska regionala utvecklingsfonden är 70,69 miljoner euro under programperioden 2007-2013. 

 

Ämnen


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i åtta regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material