Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Miljonsatsning på nystartskontoret i Botkyrka. Pressmeddelande från Nutek

Botkyrka kommun satsar på nystartskontoret, en tjänst som ska göra det enklare för den som vill starta och driva företag. Totalt viks 2,7 miljoner kronor för projektet, varav regeringen bidrar med 1,4 miljoner kronor.

Tjänsten, vars kärna är individuellt anpassad vägledning och service, är tillgänglig för alla som efterfrågar den. Men nystartskontoret ska även på särskilt utvalda platser i landet främja nyföretagande och företagsamhet bland personer som befinner sig i utanförskap. Projektet vänder sig särskilt till personer vars förutsättningar att starta företag eller komma in på arbetsmarknaden i dagsläget är begränsade.

I Botkyrka organiseras tjänsten i tre steg. Första kontakten sker på medborgarkontoren eller på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassans gemensamma servicekontor. Därefter går man vidare till nystartsvägledarna på Arbets- och kompetenscenter. Slutligen sker rådgivningen av externa resurser som till exempel Nyföretagarcentrum.

Kommunens mål är att nå 500 personer, varav 25 personer har en bärande affärsidé och går vidare med stöd av nystartsvägledarna. Minst fem personer startar företag i någon form. Dessutom ska minst 15 gymnasieungdomar bli sommarlovsentreprenörer.

- Vi vänder oss till alla som vill och skulle kunna starta företag eller kanske utveckla ett företag som de redan har startat genom att exempelvis anställa. Kommunen är motorn i de lokala satsningarna och vi på myndigheterna backar upp genom att samverka. ALMI, Nyföretagarcentrum, Coompanion och många andra aktörer har viktiga roller i den här satsningen, säger Ulf Larsson, programansvarig på Nutek för satsningen på nystartskontoret.

Totalt deltar nio kommuner i regeringens satsning på nystartskontoret. Kommunerna har valts ut utifrån lokala/regionala behov och förutsättningar. Förutom Botkyrka etableras nystartskontoret i Haparanda, Strömsund, Landskrona och Södertälje kommuner.

Liknande satsningar förbereds även i Malmö, Göteborg, Skärholmen och Vilhelmina. Nutek är tillsammans med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket ansvariga för regeringens satsning på nystartskontoret.

Ytterligare information

Erika Höglund, utvecklings- och kvalitetsansvarig, utbildning och arbetsmarknad, Botkyrka kommun
08-530 627 66

Ulf Larsson, programansvarig Tillväxtverket
08-681 94 04

Eva Johansson, projektansvarig Tillväxtverket
08-681 96 61

Innehållsansvarig: Susanne Daregård

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191