Gå direkt till innehåll
Mitt Europa öppnar sina dörrar i hela Sverige

Pressmeddelande -

Mitt Europa öppnar sina dörrar i hela Sverige

Nu öppnar EU-finansierade projekt och företagssatsningar över hela Sverige sina dörrar för att visa hur EU:s investeringar används och gör nytta lokalt. Över 100 aktiviteter arrangeras från Gällivare i norr till Hammenhög i söder mellan 2 och 13 maj.

Titta på 3D-skrivare i Sysslebäck, diskutera hur unga i Stockholm kan komma tillbaka till studier, lär mer om solel i Örebro, håva sikyngel i Kukkolaforsen eller se hur en industribyggnad i Gylsboda förvandlas till kulturcenter. Detta är bara ett axplock av alla de aktiviteter som kommer att ske under Mitt Europa.

På många håll i landet har också flera EU-finansierade projekt på samma ort gått ihop för att hålla gemensamma aktiviteter som visar deras verksamhet. Gemensamma aktiviteter hittar du bland annat i Göteborg, Karlstad, Gällivare och Karlskrona.

Intresset för kampanjen ökar

Kampanjen Mitt Europa, som pågår veckorna runt Europadagen 9 maj, är en del av Europe in My Region, där EU-institutioner över hela Europa öppnar dörrarna för allmänheten. Det är andra året i rad som Sverige deltar. Förra året visade 85 projekt upp sin verksamhet genom olika aktiviteter. I år har fler upptäckt denna möjlighet att berätta vad de gör och öka sina kontaktytor.

Alla aktiviteter finns på eufonder.se

Utöver allmänheten är även medier varmt välkomna att besöka projekten och företagssatsningarna som deltar i Mitt Europa. En detaljerad lista över alla aktiviteter, uppdelat per län, finns på den myndighetsgemensamma webbplatsen eufonder.se. Där finns även kontaktuppgifter till de personer som ansvarar för respektive aktivitet.

Här kan du läsa mer om alla aktiviteter i Mitt Europa.

För mer information, kontakta:

Susanne Daregård, pressansvarig på Tillväxtverket, 070-601 92 15

Birgitta Rhodin, EU-kommunikatör på Tillväxtverket, 076-789 09 11

Mea Andersson, kommunikatör på Jordbruksverket, 036-15 60 36

Lena Ivö, kommunikationschef på Svenska ESF-rådet, 070-547 50 65

Om Mitt Europa

Mitt Europa (Europe in My Region) är en satsning där EU-finansierade projekt öppnar verksamheten för allmänheten i samband med Europadagen den 9 maj. 2017 deltog över 2 700 projekt i 25 länder och lockade över 450 000 besökare. Kampanjen i Sverige pågår de två första veckorna i maj. Över 100 aktiviteter arrangeras från Gällivare till Hammenhög. Bakom Mitt Europa står Svenska ESF-rådet, Tillväxtverket, Jordbruksverket, Interreg-programmen, Leader Sverige och Landsbygdsnätverket. www.eufonder.se

Om struktur- och investeringsfonderna i Sverige
Mellan 2014 och 2020 investerar EU och svenska medfinansiärer 67 miljarder kronor i projekt inom de Europeiska struktur- och investeringsfonderna i Sverige. ESI-fonderna består i Sverige av: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling samt Europeiska havs- och fiskerifonden.

Ämnen

Taggar


Tillväxtverkets uppdrag är att i alla delar av Sverige främja näringslivsutveckling och hållbar regional tillväxt samt att förvalta och genomföra strukturfondsprogram. Vårt arbete handlar om att stärka företagens konkurrenskraft. Konkurrenskraft skapas av innovativa och växande företag som verkar i attraktiva regioner. Vi erbjuder kunskap om företag och regioner, nätverk för effektiv samverkan och finansiering som stärker näringslivet och regioners och kommuners utveckling.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Peter Kjällkvist

Peter Kjällkvist

Presskontakt Presskommunikatör 08-681 91 91