Gå direkt till innehåll
Nordiskt samarbete banar väg för miljöteknikföretag

Pressmeddelande -

Nordiskt samarbete banar väg för miljöteknikföretag

Miljöteknikföretag behöver bättre vägar till internationella marknader. Nu inleds ett nytt samarbete mellan tre nordiska huvudaktörer inom cleantech. Syftet är att hjälpa entreprenörer inom miljöteknik att utveckla sina produkter och tjänster tillsammans med större industriföretag.

Genom att komma i kontakt med större industriella aktörer kan miljöteknikföretag i ett tidigt skede fokusera på att anpassa sina innovationer till kundens behov. Nordic Innovation Accelerator erbjuder industriföretag att via en digital plattform lösa sina utmaningar genom att matcha dem med innovativa företag.

I det nordiska samarbetet ingår Swedish Cleantech (Sverige), CLEAN (Danmark) och Cleantech Finland. I Sverige genomförs projektet av Tillväxtverket tillsammans med Energimyndigheten och Vinnova för att gemensamt få in fler svenska deltagande företag.

-Vi tror att det nordiska samarbetet genom Nordic Innovation Accelerator ska öka möjligheter för innovativa företag att snabbt kommersialisera sina produkter och tjänster och nå ut på nya marknader, säger Arash Sangari på Tillväxtverket.

-Energimyndigheten jobbar aktivt med att främja framtidens energiinnovationer och har en portfölj med mer än 70 företag. Nordic Innovation Accelerator är ett bra sätta att matcha innovationer med faktiska behov för internationella marknader., säger Andreas Stubelius på Energimyndigheten.

-Sedan tidigare stöder vi myndigheter tillsammans Swedish Cleantech, som är en gemensam portal för svensk miljöteknik. Vi ser det nu som positivt att man provar att samverka med liknande nordiska initiativ, säger Martin Svensson på Vinnova.

Swedish Cleantech är en digital plattform som samlar information om finansiering och rådgivning inom miljöteknikområdet på ett enda ställe. Plattformen har även ett företagsregister med flertalet av de svenska miljöteknikföretagen.


Om Nordic Innovation Accelerator

Mer information:

Arash Sangari, Tillväxtverket 08-681 65 98

Tillväxtverket arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft. Ett av myndighetens uppdrag är att verka för hållbara lösningar, som ur ett miljö- och klimatperspektiv bidrar till utvecklingen av ett konkurrenskraftigt näringsliv i alla delar av landet. 2015 startade programmet Grön Tillväxt. Programmet främjar miljöteknikföretagens möjligheter till ökad konkurrenskraft.

Ämnen

Kategorier


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191