Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nya siffror om kvinnors och mäns företagande i läne

Det finns nästan 700 000 företag i Sverige. Nio av tio har färre än fem anställda. Drygt 30 procent av nyföretagarna i landet är kvinnor. I Stockholm, Örebro och Norrbottens län är företagandet jämnare fördelat mellan män och kvinnor än på andra håll i landet.

Om detta och mycket mer går att läsa i den senaste upplagan av Kvinnors och mäns företagande, Fakta & statistik 2009 från Tillväxtverket. Här finns faktauppgifter per län och för hela landet om kvinnors och mäns företagande i olika branscher, tillväxtviljan och den vanligaste bolagsformen.

Några uppgifter från Kvinnors och mäns företagande 2009:

  • Utbildningsnivån bland småföretagare har ökat. Halland har den tredje högsta andelen företagarkvinnor med eftergymnasial utbildning medan företagarmännen i Halland ligger på tredje plats från botten i landet.
  • Huvuddelen av företagen är tjänsteföretag. Kvinnor och män driver företag inom alla branscher, men företagandet följer samma mönster som arbetslivet i övrigt när det gäller val av bransch. Den högsta andelen företagarkvinnor med tillverkande företag finns på Gotland, i Dalarna och i Jönköpings län.
  • Tillväxtviljan är stark bland landets småföretagare. Det gäller för såväl kvinnor som män. Den högsta andelen företagare som vill att företaget ska växa finns i Norrbotten.

En stor del av statistiken kommer från Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet 2008 som bygger på enkätsvar från 18000 småföretag med upp till 49 anställda i alla branscher i hela landet.

Kvinnors och mäns företagande Fakta & statistik 2009 är en del i Tillväxtverkets arbete med att sprida information och kunskap om kvinnors och mäns villkor och verklighet som företagare i Sverige.

Läs mer om programmet:

www.tillvaxtverket.se/kvinnorsforetagande

Ytterligare information:

Gunilla Thorstensson, programansvarig 08- 681 65 87

Viktor Jedeskog, analytiker 08-681 96 36

Kerstin Wennberg, projektledare 08-681 96 95

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191