Följ Tillväxtverket

​Nytänkande företag under coronakrisen är vinnare av årets Stora Turismpris

Pressmeddelande   •   Sep 15, 2020 09:29 CEST

Standnära i Öregrund är en av årets vinnare av Stora Turismpriset. Foto: Strandnära i Öregrund

Många företag inom besöksnäringen har under krisen tänkt om och tänkt nytt för att säkra sin verksamhet. Därför utser vi i år alla nominerade företagen i respektive län som vinnare av Årets Turismpris. Bland dessa är Strandnära i Öregrund som bland annat utökat restaurangplatser med båtar i vattnet, Medeltidsveckan som i år blev helt digital och Gårdshem som erbjuder digitala ostprovningar.

För turism och besöksnäring globalt och i Sverige beskrivs pandemin och dess konsekvenser som den största krisen hittills. Krisen kom plötsligt efter många år av oavbruten tillväxt och företagen har drabbats hårt av dess effekter.

Mot bakgrund av det delas årets Stora Turismpris ut till ett företag eller annan organisation i varje län som under coronapandemin arbetar med sin verksamhet på ett nytänkande och hållbart sätt. I år utses alltså ingen enskild vinnare. Istället lyfter vi alla länens nominerade som vinnare av Stora Turismpriset 2020. 

De vinner en prissumma på 10 000 kronor vardera som ska användas till en kunskapshöjande aktivitet samt en workshop-dag som fokuserar på aktuella trender och förnyelse.

Priset delas ut för 27:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism där Tillväxtverket är huvudman.

-Turism och besöksnäringen har varit hårt utsatt under pandemin. Men det är glädjande att se att vi har så många företag i Sverige som tänker nytt och ställer om sin verksamhet både på kort sikt och för framtiden. Vinnarna är utmärkta exempel på detta från hela Sverige, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och utvecklingsdirektör för Region Värmland.

I samband med Stora Turismpriset delar stiftelsen i år, tillsammans med Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF), ut ett nytt pris – Årets ciceron i besöksnäringen. Det går till en forskare som tagit fram en doktorsavhandling till nytta för besöksnäringen.

Vinnare av Stora Turismpriset 2020

Texter om vinnarna och mer information om priset finns på vår webbplats .Framöver kommer även filmer om vinnarna att publiceras. Även Skåne som valt att inte nominera något enskilt företag kommer att lyfta exempel på företag.

Arctic Guides, Norrbotten

Gårdshem, Västerbotten

Wikners i Persåsen, Jämtland Härjedalen

Webbaserat utbildningsprogram, Västernorrland

Stilleben, Gävleborg

Sagolandet Tomteland, Dalarna

Naturbyn/Wiksfors bruk, Värmland

Loka Brunn, Örebro län

Ängsö fisk, Västmanland

Strandnära i Öregrund, Uppsala län

Westins buss, Stockholms län

Alliansloppet Action Week, Västra Götaland

Teater Sörmland, Södermanland

Kolmårdens djurpark, Östergötland

Medeltidsveckan, Gotland

High Chaparral, Jönköpings län

Kungsbygget Äventyrspark, Halland

Grimsnäs Herrgård, Kronoberg

Västervik framåt, Kalmar län

Ronneby Brunn, Blekinge

Vinnarna får ta emot sitt pris den 25 november i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan.

Mer information

Om Stora Turismpriset

Årets ciceron i besöksnäringen

Tillväxtverkets arbete inom turism och besöksnäringen

Kontaktpersoner

Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, telefon: 070 550 4995

Sanna Berg, kansliet för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, Tillväxtverket, telefon: 072 243 4901, sanna.berg@tillvaxtverket.se

Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Genom kunskap, nätverk och finansiering skapar vi bättre förutsättningar för befintliga och framtida företag och attraktiva regionala miljöer där företag utvecklas.