Gå direkt till innehåll
PRESSINBJUDAN - 80 svenska EU-projekt öppnar dörrarna under Europaveckan

Pressmeddelande -

PRESSINBJUDAN - 80 svenska EU-projekt öppnar dörrarna under Europaveckan

I samband med Europadagen den 9 maj öppnar EU-institutioner över hela Europa dörrarna för allmänheten.  I Sverige arrangerar ett 80-tal EU-finansierade projekt från Jokkmokk till Malmö öppet hus så att fler kan upptäcka hur EU gör nytta nära dem.

Europadagen firas med en hel veckas aktiviteter över hela Europa. Nytt för i år är att Sverige för första gången är med i satsningen Mitt Europa (Europe in my region) där allmänheten ges möjlighet att upptäcka hur EU gör nytta i vardagen. 2016 deltog fler än 2 500 projekt i 23 länder och lockade över 400 000 besökare.

Mitt Europa pågår mellan den 6 och14 maj. Ett 80-tal små och stora projekt som utvecklar landsbygden, genererar nya företag och arbetstillfällen, förbättrar miljön och sjösätter nya idéer för regional utveckling håller öppet hus och arrangerar olika aktiviteter.

– Det känns bra att Sverige kan visa upp en bred bild av de aktiviteter som visar på konkret nytta som EU bidrar med för våra regioner, företag och medborgare. Tillsammans ger projekten en imponerande bild av alla de investeringar som pågår och skapar utvecklingskraft och framtidstro runt om i vårt land, säger Lars Wikström, avdelningschef på Tillväxtverket.

Mellan 2014 och 2020 investerar EU och svenska medfinansiärer 67 miljarder kronor i projekt inom de så kallade struktur- och investeringsfonderna i Sverige.

Media är välkomna att besöka projekten som deltar i Mitt Europa. En karta med samtliga svenska EU-projekt och datum för öppet hus och andra aktiviteter finns här.

För mer information, kontakta:

Susanne Daregård, pressansvarig på Tillväxtverket, 070-601 92 15

eller

Birgitta Rhodin, EU-kommunikatör på Tillväxtverket, 076-789 09 11

Om Mitt Europa

Mitt Europa (Europe in My Region) är en satsning där EU-finansierade projekt öppnar upp verksamheten för allmänheten under Europaveckan i samband med Europadagen den 9 maj. 2016 deltog över 2 500 projekt i 23 länder och lockade över 400 000 besökare. Kampanjen i Sverige pågår 6-14 maj. Ett 80-tal projekt från Jokkmokk till Malmö bjuder in till olika aktiviteter. Bakom Mitt Europa står Svenska ESF-rådet, Tillväxtverket, Jordbruksverket, Interreg-programmen, Leader Sverige och Landsbygdsnätverket. www.eufonder.se

Om Struktur- och investeringsfonderna i Sverige

Europeiska struktur- och investeringsfonderna består i Sverige av:
Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling samt Europeiska havs- och fiskerifonden.

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191