Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sommarturismen: privatresande och utländska besökare gav rekordvolymer

Under sommaren 2009 ökade volymerna på svenska hotell, stugbyar och vandrarhem med 5,6 procent och hamnade därmed över förra årets rekordnivåer. De utländska besökarnas övernattningar ökade med 8,7 procent. Även svenskarnas inhemska övernattningar ökade.

Trots rådande lågkonjunktur visar sommarens höga volymer att privatresandet och besökare från utlandet kan bidra med både exportintäkter och sysselsättning. Ökad marknadsföring i våra grannländer och en svag krona har bidragit till en växande ström av utländska besökare. Valutasituationen ger dock bara en kortvarig effekt och är inget som på sikt kan stärka turismen eller den svenska turistnäringen.

- För att skapa en långsiktig tillväxt inom svensk turistnäring måste Sverigefrämjandet åtföljas av en koordinering av turistnäringsfrämjandet på nationell nivå. Här kan Tillväxtverket bidra med både kunskap och samordning, säger Christina Lugnet, generaldirektör för Tillväxtverket.

Totalt genererade sommaren 11,5 miljoner övernattningar på hotell, stugbyar och vandrarhem. Förutom de nordiska närmarknaderna som ökade med nästan 25 procent ökade den inhemska marknaden med 4,5 procent. De utomeuropeiska marknaderna tappade 1 procent under sommaren (juni - aug).

Boendeintäkterna ökade med totalt 4,6 procent. Störst ökning hade Västra Götaland, där intäkterna ökade med 53 miljoner kronor, följt av Skåne som ökade med nästan 31 miljoner kronor. För hotellen, som står för cirka 88 procent av de totala boendeintäkterna under sommaren, ökade antalet sålda rum med tre procent men logiintäkten per sålt rum minskade med 0,7 procent.

Tillväxtverket är ansvarig myndighet för den officiella turiststatistiken och ska sprida information och kunskap om turism och turistnäringens utveckling i Sverige. Tillväxtverket är också ansvarig myndighet för främjande av turistnäringen.

Mer pressmaterial finns att hämta på www.tillvaxtverket.se


Ytterligare information:


Peter Terpstra, turismanalytiker, 070-723 28 11


Lars Nyberg, Senior Adviser Tillväxtverket, 08-681 94 62



 

 

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191