Pressmeddelande -
Stort beroende av ett fåtal företag i sex län
Det finns många kommuner i Sverige som är helt beroende av ett eller ett par privata företag. I området kring Vänern och Bergslagen finns 24 av landets 33 mest sårbara kommuner.
Dessa kommuner har inte bara ett stort beroende av enskilda större företag. Förutsättningarna för att det ska gå att hantera kriser genom att jobb skapas i nya och växande företag är dessutom dåliga.
Det visar en ny undersökning från Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv. Studien tar hänsyn till företagandet, det lokala företagsklimatet, möjligheter till pendling och andelen av kommunens befolkning som arbetar. Till skillnad från tidigare studier ingår också tjänstesektorn för att beräkna beroendet av enskilda företag.
I undersökningen rangordnas Sveriges alla kommuner efter sårbarhet. De 100 kommuner som är mest sårbara delas in i tre grupper; genuint sårbara, medelhögt sårbara och måttligt sårbara.
Sex län har betydande problem med sårbarhet. Örebro län, där hälften av kommunerna är genuint sårbara, sticker ut särskilt. Därefter kommer Kalmar, Värmlands och Västmanlands län. I dessa län är ungefär en tredjedel av kommunerna genuint sårbara.
I Blekinge och Gävleborgs län är en femtedel av kommunerna genuint sårbara.
I Jönköpings, Kronobergs, Gotlands, Hallands, Västernorrlands och Jämtlands län saknas genuint sårbara kommuner helt.
-Det finns mycket att göra för att förbättra företagsklimatet. Kommunerna spelar en viktig roll i arbetet att göra det enklare för företagen. En väl fungerande infrastruktur när det gäller informations- och kommunikationsteknologi ökar också förutsättningarna för små företag att ta för sig av de möjligheter som globaliseringen medför, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.
Läs mer om hur sårbara de enskilda kommunerna är på:
Ytterligare information:
Anders Bornefalk, ekonom Svenskt Näringsliv, 08-553 431 22
Sten Axelsson, analytiker Tillväxtverket 08-681 66 43
Ämnen
Kategorier
Vi gör det möjligt för fler att förverkliga affärsidéer genom att stödja utveckling av företag och marknader och göra det enklare att vara företagare. Våra insatser för entreprenörskap kan delas in i tre områden: affärsutveckling, kapitalförsörjning och enklare företagande. Dessutom bidrar vi till förnyelse inom tre utvalda marknader: vård och omsorg, miljödrivna marknader samt de rese- och upplevelsedrivna marknaderna.