Gå direkt till innehåll
​Svårt tanka fossilfritt i landsbygder

Pressmeddelande -

​Svårt tanka fossilfritt i landsbygder

De senaste tre åren har mackar med fordonsgas ökat med 17 procent och Sverige har fått 400 nya elladdstationer. Få av de fossilfria möjligheterna hamnar i landsbygder. Det visar Tillväxtverkets nya rapport Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2021.

Tillväxtverket går återkommande igenom hur servicen ser ut i Sverige. Det handlar om var matbutiker, mackar och apotek, liksom post, paket och skolor finns och hur långt boende har till denna service.

–Matbutikerna har minskat tydligt sedan 1990-talet. Många små butiker har svårt att hävda sig i konkurrensen med de stora butikernas utbud och låga priser. De senaste tio åren har butikerna minskat med drygt 5 procent och mest i landsbygder, säger Peter Malmsten, analytiker på Tillväxtverket.

Utvecklingen under de allra senaste åren ser dock ljusare ut och nedläggningstakten i landsbygder har avtagit. En nedlagd butik får stora konsekvenser för annan service som apotek, post-och paket och grundläggande betaltjänster. Därför får butiker i särskilt glesa områden driftsstöd från staten och det har bromsat nedläggningen av butiker.

Stora förändringar framåt

När det gäller drivmedel har idag 98 procent av befolkningen högst 10 minuter till närmsta mack som säljer bensin eller diesel. För cirka 8 000 personer är avståndet till den närmaste macken över 20 minuter, vilket är en liten förbättring sedan år 2016. Det är tydligt att vissa mackar har mycket stor betydelse för tillgängligheten.

–Det ser stabilt ut just nu, men framåt ser vi att det kan komma att ske stora förändringar i tillgängligheten till drivmedel. Krav på investeringar för att möta nya miljöregler riskerar att slå ut många små privatägda mackar. Det ökade antalet elbilar har också helt andra behov, vilket ritar om kartan för hela infrastrukturen för drivmedel. Här är det viktigt att tänka hela Sverige i planeringen, säger Peter Malmsten.

Vill du veta mer, kontakta Peter Malmsten, telefon 08-681 91 58

Länk till publikationen

Ämnen


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Genom kunskap, nätverk och finansiering skapar vi bättre förutsättningar för befintliga och framtida företag och attraktiva regionala miljöer där företag utvecklas.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Presschef 08-6819191
Daniel Schale

Daniel Schale

Presskontakt Presskontakt 08-6819191