Gå direkt till innehåll
Svensk industri skapar jobb och klarar konkurrensen

Pressmeddelande -

Svensk industri skapar jobb och klarar konkurrensen

Den svenska industrin har utvecklats väl under de senaste åren. Nästan 27 000 nya jobb har skapats i de små och medelstora industriföretagen. Samtliga län har en konkurrenskraftig industri, visar en ny rapport från Tillväxtverket.

Rapporten Industrins tillväxt och konkurrenskraft bygger på en studie av förädlingsvärde, nya jobb, nya företag och konkurrenskraft i 20 000 svenska industriföretag med 1–499 anställda under perioden 2011 - 2016.

Studien visar att alla delbranscher inom industrin var konkurrenskraftiga under perioden. Bäst konkurrenskraft har life science, papper/massa, elektronikindustri och kemisk industri.

Flest nya jobb har skapats inom industrigrenarna metallvaruindustri, livsmedelsindustri, trävaruindustri och transportmedelsindustri. Fördelat i landet har det tillkommit flest nya jobb i Västra Götaland, Stockholm, Skåne och Jönköpings län. Snabbast växer antalet jobb på Gotland, i Stockholm, Halland, Västra Götaland, Jönköping och Jämtlands län.

Här är några resultat från rapporten Industrins tillväxt och konkurrenskraft:

  • Det finns 20 000 industriföretag med 1–499 anställda i Sverige.
  • I dessa företag jobbar 290 000 personer, vilket är en ökning med 10 procent sedan 2011.
  • 26 600 nya jobb har tillkommit mellan 2011 och 2016.
  • 4 300 fler industriföretag har skapats, en ökning med 27 procent mellan 2011–2016.
  • I 35 av Sveriges kommuner finns vart fjärde jobb på industriföretag – det gäller främst kommuner i Småland, Västra Götaland och Bergslagen.

- Landets små och medelstora industriföretag är viktiga för Sveriges konkurrenskraft. Tillväxtverket jobbar just nu med flera uppdrag inom ramen för Smart Industri. Vi och andra som arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft behöver öka kunskapen om industriföretagen och deras utveckling, både nationellt och regionalt, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Om undersökningen Industrins tillväxt och konkurrenskraft

Rapporten Industrins tillväxt och konkurrenskraft

Mer information:

Sten Axelsson, rapportförfattare 08-681 66 43

Gunilla Thorstensson, projektsamordnare Smart industri, 08-681 65 87

Ämnen


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Genom kunskap, nätverk och finansiering skapar vi bättre förutsättningar för befintliga och framtida företag och attraktiva regionala miljöer där företag utvecklas.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material