Gå direkt till innehåll
Tyskland förbi Norge som största utlandsmarknad – Sommarturismen 2019

Pressmeddelande -

Tyskland förbi Norge som största utlandsmarknad – Sommarturismen 2019

Den svenska sommaren fortsätter att locka nya besökare. Flest utländska gästnätter kom i år från den tyska marknaden. Under juni - augusti ökade antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige med 5 procent jämfört med samma period i fjol.

Antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sverige var totalt 29,4 miljoner under juni-augusti. Den svenska marknaden ökade med 6 procent och den utländska marknaden steg med 2 procent jämfört med samma period året innan.

De tre sommarmånaderna står för omkring 40 procent av gästnätterna under helåret.

Gästnätterna från Tyskland ökade med 12 procent och placerar sig därmed som Sveriges största utlandsmarknad, en placering som Norge har haft under de senaste tio åren. Gästnätterna från Norge minskade med en procent.

Den tredje största marknaden är Danmark, som stod för en ökning av antalet gästnätter med 11 procent jämfört med förra sommaren. Trenden med fler gästnätter från USA håller i sig, de amerikanska gästnätterna ökade med 14 procent. USA är nu Sveriges femte största utlandsmarknad.

Majoriteten av gästnätterna under sommarmånaderna spenderades på hotell, den typen av boende ökade med 8 procent jämfört med samma period året innan. Gästnätterna på vandrarhem ökade med 2 procent och stugbyar med 5 procent. De samlande logiintäkterna för hotell, stugbyar och vandrarhem uppgick till nästan 8,6 miljarder kronor. Logiintäkter för camping kommer att redovisas i statistiken från 2020. Andelen gästnätter på camping uppgick under sommaren till drygt 40 procent.

Statistiken för sommarmånaderna juni, juli, augusti 2019 bygger på preliminära siffror. Det kan förekomma en viss eftersläpning av inrapporterade uppgifter, särskilt på camping där många har säsongsabonnemang. Det här gör att brytningar på till exempel boendeform, län eller kommun kan förändras gentemot den slutliga statistiken, som publiceras i april 2020. Därför ska resultatet tolkas med viss försiktighet. 

Sommarturismen i siffror - statistik över gästnätter i Sverige

Länsvis publicering av gästnätter i statistikdatabasen på SCB:s webbplats

Mer information:

Sanna Berg, Tillväxtverket, 08 – 681 92 47

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191