Pressmeddelande -
Utomhusmåltid och småkakor lockar utländska turister
Ett fåtal regioner i Sverige har mat- och måltidsupplevelser som är exportfärdiga. Men på de flesta håll återstår mycket arbete innan Sverige kan bli Europas bästa matland. Det är en av slutsatserna i Tillväxtverkets nya rapport, Den svenska turistmåltiden - en internationell bild av mat och måltider.
I Sverige får mat och måltider stort utrymme i media. Internationellt sett har Sverige under senare år stärkt sin position som måltidsland. Tillväxtverkets rapport visar hur besökare från andra länder ser på den svenska måltiden ur ett turistiskt perspektiv. Dessutom identifieras viktiga utvecklingsområden för att nå regeringens vision om att Sverige ska bli känt som Europas bästa mat- och måltidsland.
Rapporten bygger på intervjuer med måltidskunniga personer, främst journalister, från de nio länder som är viktigast för Sveriges turistexport. De intervjuade ger Sverige både ris och ros. Västkusten hyllas genomgående för sina skaldjur. Många har positiva erfarenheter av Skåne. Stockholm beröms för sina fantastiska restauranger, om än få med svensk profil.
Många är dock kritiska till att svensk husmanskost har låga smaker och hög salthalt, är fet och ofta har en störande sötma. Flera intervjuade anser att den svenska designen borde synas mer även i måltiderna. Ett flertal hyllar svenska frukostar och konditorikulturen med småkakor. Utomhusmåltiden i kombination med det svenska ljuset, allt från norrsken till midnattssol, ses som mycket exotiskt och lockande.
- Ambitionen att Sverige ska bli Europas bästa matland ser flertalet av de intervjuade som uppkäftig, men också som realistisk om man inser att ett omfattande och långsiktigt utvecklingsarbete behövs, skriver rapportförfattaren Urban Laurin.
Rapporten finns att beställa och ladda ner på www.tillvaxtverket.se .
Ytterligare information
Agneta Florin, turistnäringsfrågor Tillväxtverket 08-681 91 51
Urban Laurin, rapportförfattare, fil. dr. 070-494 44 66
Ämnen
Kategorier
Tillväxtverket arbetar offensivt för hållbar tillväxt i hela landet genom att underlätta företagande.