Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ystad kommun tilldelas Stora Turismpriset 2009

- Årets vinnare får mitt gamla polishjärta att slå ett extra slag. Ystad kommuns medvetna satsning på filmturism har gett positiva svallvågor, både i Sverige och i övriga världen. Wallander har definitivt lyft fram Ystad på den internationella kartan. Kommunen har blivit en viktig aktör för turistäringens utveckling och är en värdig vinnare, säger Björn Eriksson, fd rikspolischef och nuvarande ordförande i Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.

För 16e året i rad delar Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, ut Stora Turismpriset. Stora Turismpriset belönar föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige. Prisutdelningen hölls i samarbete med RTS, Rese- och Turistnäringen i Sverige, under Svenska Rese och Turistgalan på Oscarsteatern i Stockholm.

Juryns fullständiga motivering lyder:

"Ystad kommun tilldelas i år Stora turismpriset för sin framgångsrika och målmedvetna satsning på att utveckla området filmturism. Ystad kommun har lyckats förena föredömliga insatser i nytänkande, såväl vad gäller internationalisering som kvalitet. Dessutom har den starka lokala förankringen och det sätt på vilket man arbetat för att skapa ett långsiktigt, framgångsrikt och lönsamt företagande, inneburit att en bred satsning kunnat ske inom området filmturism.

Förutom att Ystad kommun har visat vägen för att nya, djärva projekt genom långvarigt, framgångsrikt arbete kan leda till hållbarhet i turistföretagande, tjänar kommunen också som föredöme vad gäller det målgruppsinriktade sätt som de arbetat med marknadskommunikation. Detta har på bästa sätt bidragit till att utveckla turismen i Sverige.

Den samverkan mellan privat och offentlig verksamhet som Ystad kommun förmått åstadkomma, är av största betydelse för kunskapsfrämjande inom turistnäringen. Kommunen har bidragit till betydande och bestående insatser av hög kvalitet för turismen".

Stora Turismpriset syftar till att belöna vinnarens verksamhet inom svensk turistnäring, att sprida kunskap och lära av det goda exemplet. Prissumman på 100 000 kr används därför för att anordna och dokumentera ett öppet seminarium utifrån vinnarens verksamhet.

Övriga finalister tilldelas hedersomnämnanden: Orsa Grönklitt, Borgafjäll hotell, Vildmark i Värmland, Strömma Turism & Sjöfart och Göteborg filmfestival

För mer information kontakta:

Björn Eriksson, ordförande i Stiftelsen, 070-626 46 06

Itta Johnson, varumärkesstrategi, Ystad Kommun, 0709-47 72 96

Anneli Sundström, informationschef, Rese- och Turistnäringen, RTS, 070-250 35 91

Agneta Florin, projektledare turistnäringsfrågor & Stiftelsen,Tillväxtverket, 08-681 91 51

Information om Tillväxtverket finns på www.tillvaxtverket.se

Information om RTS finns på www.rts.se

Prisregn under Svenska Rese- och Turistgalan!

Dagen bjuder på flera prisutdelningar. Missa inte TRIP Award, som delas ut kl 16:30 på Oscarsteatern i Stockholm och TRIP Global Award som delas ut på Grand Hotel kl 20:30.

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191