Gå direkt till innehåll
Luleå Hamns järnväg ska rustas upp. Investeringen innebär färre tåg för transport av samma last. Det minskar miljöpåverkan och behovet av ytterligare investeringar i transportinfrastrukturen i regionen. Foto Brightnest
Luleå Hamns järnväg ska rustas upp. Investeringen innebär färre tåg för transport av samma last. Det minskar miljöpåverkan och behovet av ytterligare investeringar i transportinfrastrukturen i regionen. Foto Brightnest

Pressmeddelande -

133 miljoner kronor investeras i Luleå Hamns järnvägsanläggning

År 2030 förväntas den årliga godsvolymen i Luleå hamn ha ökat från 8 till 30 miljoner ton och från 600 till 2 500 inkommande fartyg. Nu beviljar Tillväxtverket och EU:s regionalfond 53,2 miljoner kronor som ska rusta hamnens järnvägsanläggning så att industrin kan nyttja den för transporter.

Utöver de 53,2 miljoner kronorna från EU:s regionalfond medfinansierar Region Norrbotten satsar med 16 miljoner kronor. Resten av pengarna, 63,8 miljoner, går Luleå Hamn AB i med.

Järnvägsanläggningen i Luleå Hamn behöver rustas upp för att det ska vara möjligt att bedriva trafik med fler och tyngre tåg. Den totala årliga godsvolymen i hamnen prognostiseras öka från omkring 8 till cirka 30 miljoner ton år 2030. Därutöver beräknas antalet inkommande fartyg ökat från cirka 600 till närmare 2 500 per år 2030. Dekommande godsflödena beräknas bestå av både ökade volymer av existerande och nya godstyper. .

Investeringen ska göra det möjligt att uppgradera spåret som utgör hamnens pulsåder för järnvägstransporter och som nyttjas vid samtliga järnvägstransporter till och från hamnen. Det innebär att hamnens järnvägsanläggning kommer att klara samma belastning som Trafikverkets järnvägsanläggning. Det medför större möjligheter för industrin att nyttja järnvägen som helhet för tyngre och mer effektiva transportlösningar.

– Satsningen är viktig och har potential att stärka industrins konkurrenskraft och den gröna omställningen. Konkret handlar det om en effektivisering då det kommer att behövas färre tåg för transport av samma antal ton sist, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.

Luleå Hamn är sammanlänkad med järnvägarna Stambanan och Malmbanan och är också en så kallad Core-hamn i det transeuropeiska transportnätet. Två av EU:s nio godskorridorer, North Sea-Baltic och Scandinavian-Mediterranean, kommer att knytas samman i Luleå.

I dag är Luleå Hamns befintliga kunder SSAB, LKAB, Nordkalk, Preem, ST1 och Heidelberg. Exempel på företag som kan komma att köra gods via Luleå Hamn framöver är Stegra, SSAB, Uniper, LKAB ReeMAP och Fertiberia. Både befintliga och framtida kunder har fått ställa tekniska krav och lämnat in önskemål på den framtida hamnens funktionalitet.


Kontakt:

John Wallon, enhetschef Regional utveckling norra Sverige
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Tillväxtverkets uppdrag är att i alla delar av Sverige främja näringslivsutveckling och hållbar regional tillväxt samt att förvalta och genomföra strukturfondsprogram. Vårt arbete handlar om att stärka företagens konkurrenskraft. Konkurrenskraft skapas av innovativa och växande företag som verkar i attraktiva regioner. Vi erbjuder kunskap om företag och regioner, nätverk för effektiv samverkan och finansiering som stärker näringslivet och regioners och kommuners utveckling.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191