Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hotell-, restaurangverksamhet

Foto: Maskot

Ny toppnotering för svensk turism

Svensk turism ökade under 2023, med totalt 68,5 miljoner gästnätter. Utländska gästnätter ökade med 10,9 procent medan svenska gästnätter minskade med 1,9 procent. Danska och finska gäster står för den största ökningen. Hotellbranschen ökade med 4,5 procent medan andra anläggningstyper minskade. Storstadsområden hade högst tillväxt. Jämtland, Gotland och Gävleborg tappade mest.

Arktisk glamping, Aurora Safaris - en av de nominerade till årets Stora turismpris. Foto: Fredrik Broman

Arktisk glamping och öländsk champing kan vinna Stora turismpriset

Arktisk glamping och öländsk champing är bland de nominerade till Stora turismpriset 2023. Priset delas ut till verksamheter som bidrar till att utveckla besöksnäringen på ett hållbart sätt. De nominerade erbjuder naturupplevelser, mat i världsklass och unika boenden runt om i Sverige. Priset delas ut den 6 december på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Sommarturismen: Övernattningarna i Sverige ökar igen

Sommarturismen: Övernattningarna i Sverige ökar igen

Efter två år med minskad sommarturism i Sverige ökade åter antalet övernattningar med 1,4 procent jämfört med i fjol. Ökningen var störst under juni, men även under juli och augusti ökade antalet övernattningar. Logiintäkterna steg med 2,8 procent till totalt 5,6 miljarder kronor. Skåne var den region i landet där antalet övernattningar ökade mest.