Pressmeddelande -
30 miljoner ska höja kompetensen hos stål- och metallindustrins underleverantörer i Norrbotten och Västerbotten
Stål- och metallindustrins klimatomställning i Norrbotten och Västerbotten innebär nya krav på industrins underleverantörer. För att utveckla deras kompetens inför klimatomställningen beviljar Tillväxtverket tre projekt 30 miljoner kronor i Norrbotten och Västerbotten.
I Norrbotten och Västerbotten arbetar underleverantörer till stål- och metallindustrin med att definiera, utveckla och hitta den kompetens som krävs för den nya industrin. De här små och medelstora företagen har behov av kompetens inom exempelvis digitalisering, teknik, nya regelverk och ledarskap. Att kunna arbeta strategiskt med kompetensförsörjningen blir allt viktigare för dessa företag.
Med hjälp av EU-pengar från Fonden för en rättvis omställning ska tre kompetensprojekt nu genomföras. Projekten ska arbeta med att ta fram och anpassa utbildningar till underleverantörer till industriernas behov och förutsättningar. Projekten bygger på samarbeten mellan företag, offentliga aktörer, utbildningsaktörer och arbetsmarknadens parter.
Projektet ”Utbildning för en stålindustri i omställning” beviljas knappt 16 miljoner kronor. Här ska Luleå tekniska universitet, tillsammans med vuxenutbildningen i Luleå och Bodens kommun, utveckla flexibla utbildningar såsom korta modulbaserade kurser eller mikrokurser. Det befintliga utbildningsutbudet kommer att kartläggas vidare. Projektet planerar även kompetensutveckling för företagsledare.
Två projekt med namnet ”Framtidssäkrad industrikompetens” beviljas drygt sju miljoner kronor i Norrbotten respektive drygt sju miljoner kronor i Västerbotten. I dessa projekt ska RISE Research Institutes of Sweden AB, utifrån identifierade kompetensbehov, utforma verktyg för kompetenskartläggning och matchande utbildningar. Arbetet ska testas i skarpa case. Arbetsmarknadens parter finns med i projektet och säkerställer att verktyg och metoder som tas fram kan integreras i industrins strukturer för kompetensförsörjning.
– Kompetensförsörjning är en förutsättning för den gröna omställningen. Med EU-medel från Fonden för en rättvis omställning och statlig medfinansiering möjliggör vi nu utveckling av viktig kompetens för stål- och metallindustrins värdekedjor, säger Kristin Hedström, programansvarig för fonden på Tillväxtverket.
Fonden för en rättvis omställning
Fonden för en rättvis omställning är en del av den Europeiska gröna given, EU:s nya tillväxtstrategi. Fonden fokuserar på de industrier och län med mycket höga koldioxidutsläpp och ska bidra till att industrins klimatomställning sker med bibehållen konkurrenskraft. Programmet omfattar omkring 2,9 miljarder kronor inklusive nationell medfinansiering för klimatomställning av stålindustrin i Norrbottens, metallindustrin i Västerbottens och mineralindustrin i Gotlands län. Pengarna från fonden ska bland annat användas till investeringar i ny klimatsmart och resurseffektiv teknik, kompetenshöjning för anställda, forskning samt förstärkning av elnät
Kontaktperson
Kristin Hedström
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se