Gå direkt till innehåll
Foto: Boliden Rönnskär
Foto: Boliden Rönnskär

Pressmeddelande -

88 miljoner från Tillväxtverket ska minska utsläppen vid Boliden Rönnskär

Boliden Rönnskär, Sveriges enda smältverk för basmetaller, står för 80 procent av industrins koldioxidutsläpp i Västerbotten. Nu beviljar Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning, Boliden Mineral AB 88 miljoner kronor som ska påskynda övergången till koldioxidsnål produktion.

Boliden Rönnskär framställer basmetaller och är en av världens största återvinnare av metall från elektronikmaterial. År 2023 låg smältverket på plats 11 av de 746 anläggningar med högst koldioxidutsläpp i Sverige. Det är främst återvinningen av metall som orsakar utsläppen, men den är samtidigt mycket viktig för att minska utvinningen av råmaterial. Återvinningen är också grundläggande för att få fram de metaller som samhällets klimatomställning kräver.

Boliden har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen med 42 procent till 2030. Målet har validerats av Science Based Targets initiative, en metod som företag kan använda för att sätta vetenskapligt förankrade klimatmål i linje med Parisavtalet. För att kunna nå det målet behöver en rad insatser göras.

I dag används olja som bränsle för att producera ånga, vilket behövs i Rönnskärs tillverkningsprocesser. För att ersätta oljan ska det projekt som Tillväxtverket stödjer leverera två nya elpannor, nytt pannhus, nya transformatorer samt ny elkraftsmatning. Projektet ska minska koldioxidutsläppen med cirka 7 000 ton koldioxidekvivalenter per år, samt minska kväveoxidutsläppen. 

– Stödet från Fonden för rättvis omställning påskyndar Boliden Rönnskärs omställning och bidrar till klimatneutral och konkurrenskraftig metallindustri i Västerbotten. Det är viktigt, inte bara för Västerbotten utan för hela Sverige, och gör att vi kommer närmare klimatmålen i Parisavtalet, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.

Fonden för en rättvis omställning

Fonden för en rättvis omställning är en del av den europeiska gröna given, EU:s nya tillväxtstrategi. Fonden fokuserar på de industrier och län med mycket höga koldioxidutsläpp och ska bidra till att industrins klimatomställning sker med bibehållen konkurrenskraft. Programmet omfattar omkring 2,9 miljarder kronor inklusive nationell medfinansiering för klimatomställning av stålindustrin i Norrbottens, metallindustrin i Västerbottens och mineralindustrin i Gotlands län. Pengarna från fonden ska bland annat användas till investeringar i ny klimatsmart och resurseffektiv teknik, kompetenshöjning för anställda, forskning samt förstärkning av elnät.

Kontakt
Kristin Hedström, programansvarig, Tillväxtverket
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Tillväxtverkets uppdrag är att i alla delar av Sverige främja näringslivsutveckling och hållbar regional tillväxt samt att förvalta och genomföra strukturfondsprogram. Vårt arbete handlar om att stärka företagens konkurrenskraft. Konkurrenskraft skapas av innovativa och växande företag som verkar i attraktiva regioner. Vi erbjuder kunskap om företag och regioner, nätverk för effektiv samverkan och finansiering som stärker näringslivet och regioners och kommuners utveckling.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191

Relaterat innehåll

Foto: Heidelberg Materials

70 miljoner från Tillväxtverket går till klimatneutral cementfabrik i Slite

Cementproduktion är en av de mest utsläppstunga industrierna i Sverige i dag. Därför beviljar Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning, Heidelberg Materials 70,8 miljoner kronor. De jobbar för att fabriken i Slite på Gotland ska nå bortom noll nettoutsläpp 2030.