Regelrådet – Reglers effekter för företag behöver utredas bättre
Regelgivare måste bli bättre på att ta reda på vad nya regler innebär för företagen. Det skriver Regelrådet i sin årsrapport för 2016.
Regelgivare måste bli bättre på att ta reda på vad nya regler innebär för företagen. Det skriver Regelrådet i sin årsrapport för 2016.
Nu kan små företag i 18 regioner söka affärsutvecklingscheckar. Det finns två inriktningar; digitalisering och internationalisering. Checken ska användas till att ta in extern kompetens för att utveckla företag.
Vi får ett nytt uppdrag att stötta regioner eller kommuner där större varsel och eller annan omställning av näringslivet sker.
Fossilfri logistik, hållbar stadsutveckling och bioekonomi. Det är några exempel på satsningar i myndighetssamarbetet Klimatsynk. Nu finns även webbplatsen klimatsynk.se, som visar det klimatarbete som pågår i Sverige.
Turismen fortsätter att öka i Sverige, men ökningen är något svagare än tidigare år. Totalt blev det 62 miljoner övernattningar i Sverige under 2016, en ökning med tre procent jämfört med året innan. De långväga besökarna ökar mest.
Näringslivets digitalisering och möjligheterna att dela kunskap och erfarenheter diskuteras vid ett rundabordssamtal idag, 31 januari, där Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf deltar.
Tolv regioner får finansiering till att skapa jobb för personer som står långt från arbetsmarknaden. I Östergötland bildas ett säljbolag, i Gävleborg ett regionalt råd för arbetsintegrerande sociala företag och Jämtland utvecklar nya modeller för handledarstöd.
I fjol deltog 40 startupbolag från hela landet i vår satsning Startup-Sweden. Initiativet ledde till miljoninvesteringar. Nu fortsätter vi och bjuder in nya sökande till ett boot camp som riktar sig till de mest spännande digitala startupbolagen i Sverige just nu.
Digitala lösningar i vården, samverkan inom flyg- och rymdindustri och mellan möbel-, glas- och textilföretag är några av de satsningar som får EU-stöd av oss inom det nationella regionalfondsprogrammet.
Swedish Incubators and Science Parks, Coompanion och NyföretagarCentrum Sverige är några av de organisationer som får verksamhetsbidrag från Tillväxtverket för perioden 2017-2019. Totalt fördelas 171 miljoner kronor. Pengarna går till insatser som på olika sätt bidrar till att stärka företagens konkurrenskraft.
Nu kan företag söka finansiering för att etablera miljöteknik i andra länder. Demo Miljö finansierar miljöteknik som bidrar till att lösa miljöutmaningar kring bland annat vatten, avlopp och energi. Nytt för 2017 är att Bolivia, Colombia och Guatemala är med i utlysningen.
Regeringen satsade under 2016 18 miljoner kronor för att stimulera nyanlända att starta företag i Sverige. Nu har Tillväxtverket fått ytterligare 59 miljoner att fördela under tre år. Uppdraget är att främja nyanländas företagande i Sverige bland annat genom informationsspridning och genom att på olika sätt underlätta för nyanlända att etablera sig som företagare i Sverige.