Gå direkt till innehåll
En förutsättning för cementindustrins klimatomställning är tillgång till el och ett stärkt elnät.
En förutsättning för cementindustrins klimatomställning är tillgång till el och ett stärkt elnät.

Pressmeddelande -

Ytterligare 102 miljoner stärker Gotlands elnät och bidrar till cementindustrins omställning

Att höja kapaciteten av Gotlands elnät är nödvändigt för att industrin och ön ska kunna fullfölja sin klimatomställning. Med EU-finansiering från Fonden för en rättvis omställning ger Tillväxtverket nu ytterligare 102 miljoner kronor i stöd till Gotlands Elnät AB för att stärka elnätet på Gotland.

En förutsättning för Gotlands klimatomställning är tillgång till el och ett stärkt elnät. En stor del av öns ökade behov av el och effekt kommer från industrin och där har Heidelberg Materials Cement Sverige en central roll som landets största producent av cement.

– Vi ser en fördubbling av efterfrågan på el och vi behöver anpassa elnätet för att klara av det kraftigt ökade behovet. Stödet från Fonden för en rättvis omställning innebär att vi snabbare kan skapa förutsättningar för energiomställningen på ön, säger Kalle Blomberg, vd för Gotlands Elnät AB.

Fonden för en rättvis omställning har tidigare beviljat 150 miljoner kronor i stöd till Gotlands Elnät AB till förstärkning av elnätet. Stödet har bland annat gått till Kapacitet Gotland, beredning av luftledningen mellan Hemse, Klinte och Ygne transformatorstationen i Klinte och anslutningar mot Eskelhem.

Genom den nya finansieringen stödjer fonden nu ytterligare två avgörande deletapper som ska spänningshöja det centrala elnätet mot norra Gotland - fördelningsstation Eskelhem samt fördelningsstation Bäcks.

– Det är positivt att EU-medel kan bidra till att förstärka Gotlands elnät då det kommer att behövas mer kapacitet, särskilt för cementindustrins omställning, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör Tillväxtverket.

Sträckan Hemse-Klinte-Ygne-Bäcks beräknas vara färdig 2030 och det gotländska elnätet i sin helhet ombyggt till 2040.

Fonden för en rättvis omställning ger, utöver stödet till elnätet, även stöd till omställningen av Heidelberg Materials cementfabrik i Slite samt till forskningssatsningar för en klimatneutral mineralindustri. Den 25 april öppnar fonden ytterligare en utlysning för forskningsinsatser som ska stärka cementindustrins omställning. Utlysningen stänger 30 maj.

Fonden för en rättvis omställning

Fonden för en rättvis omställning är en del av den europeiska gröna given, EU:s nya tillväxtstrategi. Fonden fokuserar på de industrier och län med mycket höga koldioxidutsläpp och ska bidra till att industrins klimatomställning sker med bibehållen konkurrenskraft. Programmet omfattar omkring 2,9 miljarder kronor inklusive nationell medfinansiering för klimatomställning av stålindustrin i Norrbottens, metallindustrin i Västerbottens och mineralindustrin i Gotlands län. Pengarna från fonden ska bland annat användas till investeringar i ny klimatsmart och resurseffektiv teknik, kompetenshöjning för anställda, forskning samt förstärkning av elnät.

Kontaktperson
Anna Dahlén Eckermann, handläggare, Tillväxtverket
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Tillväxtverkets uppdrag är att i alla delar av Sverige främja näringslivsutveckling och hållbar regional tillväxt samt att förvalta och genomföra strukturfondsprogram. Vårt arbete handlar om att stärka företagens konkurrenskraft. Konkurrenskraft skapas av innovativa och växande företag som verkar i attraktiva regioner. Vi erbjuder kunskap om företag och regioner, nätverk för effektiv samverkan och finansiering som stärker näringslivet och regioners och kommuners utveckling.

Kontakter

Tillväxtverkets presstjänst

Tillväxtverkets presstjänst

Presskontakt 08-6819191
Jenny Weimerbo

Jenny Weimerbo

Presskontakt Kommunikationschef 08-6819191
Media Content Panel
thomas-despeyroux-Dh5pUa2PwrY-unsplash.jpg
thomas-despeyroux-Dh5pUa2PwrY-unsplash.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
750 x 350, 52,3 KB
Ladda ner

Relaterat innehåll

103 miljoner kronor ska stärka upp Gotlands elnät och bidra till mineralindustrins omställning

103 miljoner kronor ska stärka upp Gotlands elnät och bidra till mineralindustrins omställning

Elnätet på Gotland är inte rustat för att klara av det kraftigt ökade kapacitetsbehov som krävs för mineralindustrins klimatomställning. Tillväxtverket och EU-fonden Fonden för en rättvis omställning ger nu drygt 103 miljoner kronor i stöd till Gotlands Elnät Aktiebolag. Stödet ska finansiera en del av en nybyggnation och en spänningshöjning av elnätet för sträckan Hemse-Klinte-Ygne.

47 miljoner kronor i stöd till Gotlands lokala elnät

47 miljoner kronor i stöd till Gotlands lokala elnät

Nu ska kontrollutrustningen för anläggningen HVDC-light, en kabel mellan norra Visby och Näsudden på södra Gotland, uppgraderas. För detta ändamål har Tillväxtverket beslutat om drygt 47,4 miljoner kronor i stöd till Gotlands Elnät AB. Pengarna kommer från EU:s Fonden för en rättvis omställning.
Förutom att uppgradera HVDC-light ska projektet även uppgradera nätstationer och kontrollutrustning.