Gå direkt till innehåll

Ämnen: Företagande, allmänt

Foto: Boliden Rönnskär

88 miljoner från Tillväxtverket ska minska utsläppen vid Boliden Rönnskär

Boliden Rönnskär, Sveriges enda smältverk för basmetaller, står för 80 procent av industrins koldioxidutsläpp i Västerbotten. Nu beviljar Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning, Boliden Mineral AB 88 miljoner kronor som ska påskynda övergången till koldioxidsnål produktion.

Camp Ripan är en av de nominerade kandidaterna till årets Stora turismpris. Foto: Linda Sohlin

Nominerade till Stora turismpriset 2024 utvecklar besöksnäringen

Nomineringarna till Stora turismpriset 2023 har gjorts. Priset hyllar verksamheter som stärker hållbar utveckling inom besöksnäringen, bevarar kulturarv och engagerar besökare i naturvård, folkhälsa och lokala projekt. Prisutdelning sker den 3 december i Stockholm.

Foto: Heidelberg Materials

70 miljoner från Tillväxtverket går till klimatneutral cementfabrik i Slite

Cementproduktion är en av de mest utsläppstunga industrierna i Sverige i dag. Därför beviljar Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning, Heidelberg Materials 70,8 miljoner kronor. De jobbar för att fabriken i Slite på Gotland ska nå bortom noll nettoutsläpp 2030.

Foto: Tina Stafren

Färre butiker har lagts ner - men fortsatt långt till service i många landsbygder

Antal butiker som stängs minskar men tillgången till service på landsbygden är fortfarande bristfällig. Obemannade butiker kan underlätta vardagen, men kräver digitalisering som tillämpas på ett klokt sätt. Offentligt stöd och samverkan är avgörande för att säkra befolkningens tillgång till butiker. Rapporten beskriver utmaningar och framsteg inom kommersiell service.

Syftet med Förenklingsrådet är att minska företagens regelbörda och kostnader till följd av regler. Foto: Maskot

Regeringen inrättar ett Förenklingsråd på Tillväxtverket

Regeringen har beslutat att skapa ett Förenklingsråd på Tillväxtverket för att föreslå åtgärder för att minska företagens regelbörda och kostnader. Rådet ska ta emot förslag, identifiera områden av intresse, och lämna konkreta förslag till regeringen.

Nytt uppdrag för att främja kvinnors företagande

Nytt uppdrag för att främja kvinnors företagande

Regeringen har gett Tillväxtverket ett nytt uppdrag för att främja kvinnors företagande i Sverige. Uppdraget, som sträcker sig till 2026, inkluderar insatser för unga kvinnors entreprenörskap, kunskapshöjande aktiviteter och evenemang för att uppmärksamma kvinnors ägande. Samverkan med andra myndigheter ingår också i uppdraget.

Nytt uppdrag för att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens

Nytt uppdrag för att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens

Tillväxtverket och andra myndigheter ska samarbeta för att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens i Sverige. Brist på kompetens är ett stort hinder för näringslivet och regionernas utveckling. Genom bättre samordning ska företag kunna anställa utländsk arbetskraft snabbare och effektivare.

Foto: Maskot

Ny toppnotering för svensk turism

Svensk turism ökade under 2023, med totalt 68,5 miljoner gästnätter. Utländska gästnätter ökade med 10,9 procent medan svenska gästnätter minskade med 1,9 procent. Danska och finska gäster står för den största ökningen. Hotellbranschen ökade med 4,5 procent medan andra anläggningstyper minskade. Storstadsområden hade högst tillväxt. Jämtland, Gotland och Gävleborg tappade mest.

Grön omställning viktig förutsättning för företagens konkurrenskraft

Grön omställning viktig förutsättning för företagens konkurrenskraft

En nationell undersökning visar att majoriteten av svenska företag anser att grön omställning är nödvändig för långsiktig konkurrenskraft. Företagen möter dock utmaningar i omställningen. En rapport, baserad på enkätsvar från 5000 små och medelstora företag, har tagits fram av Tillväxtverket för att förstå företagens utmaningar och möjligheter.

CH2ESS vid Luleå tekniska universitet Foto: Tomas Bergman

81 miljoner kronor till testanläggning för klimatneutral vätgas

EU och Tillväxtverket investerar 81 miljoner kronor i en testanläggning för klimatneutral vätgas. Anläggningen, som leds av Luleå tekniska universitet, ska forska på lösningar för storskalig vätgastillverkning i stålindustrin. Målet är att minska Sveriges koldioxidutsläpp med cirka 10 procent genom en omställning till fossilfri stålproduktion.

Arktisk glamping, Aurora Safaris - en av de nominerade till årets Stora turismpris. Foto: Fredrik Broman

Arktisk glamping och öländsk champing kan vinna Stora turismpriset

Arktisk glamping och öländsk champing är bland de nominerade till Stora turismpriset 2023. Priset delas ut till verksamheter som bidrar till att utveckla besöksnäringen på ett hållbart sätt. De nominerade erbjuder naturupplevelser, mat i världsklass och unika boenden runt om i Sverige. Priset delas ut den 6 december på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Ny undersökning visar: Fler företag vill växa trots stora utmaningar

Ny undersökning visar: Fler företag vill växa trots stora utmaningar

Trots ekonomisk osäkerhet, hög inflation och avmattning i ekonomin ökar andelen företag som vill växa, ett trendbrott jämfört med utvecklingen de senaste åren. Men samtidigt som fler företag vill växa är det även fler som har svårt att hitta rätt kompetens. Det visar Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet 2023.

Brist på rätt kompetens fortfarande största hindret för tillväxt i företagen

Brist på rätt kompetens fortfarande största hindret för tillväxt i företagen

Tillväxtverkets enkätundersökning Företagens villkor och verklighet 2023 visar att trots nedgången i svensk ekonomi är tillgången på lämplig arbetskraft fortfarande det största tillväxthindret för små och medelstora företag. Företagen i Norrlandslänen upplever också större problem än övriga Sverige.

Ny undersökning visar: Så påverkas företagen av elpriserna

Ny undersökning visar: Så påverkas företagen av elpriserna

Vart tredje företag som arbetar med grön omställning anser att elpriserna kommer att ha en stor påverkan på ordinarie verksamhet. Företag i södra Sverige och norra Norrland påverkas mest. Ett av fem företag kan tvingas lägga ner på sikt (24 mån). Det är några av de resultat som presenteras från Tillväxtverkets undersökning Företagens gröna omställning.

103 miljoner kronor ska stärka upp Gotlands elnät och bidra till mineralindustrins omställning

103 miljoner kronor ska stärka upp Gotlands elnät och bidra till mineralindustrins omställning

Elnätet på Gotland är inte rustat för att klara av det kraftigt ökade kapacitetsbehov som krävs för mineralindustrins klimatomställning. Tillväxtverket och EU-fonden Fonden för en rättvis omställning ger nu drygt 103 miljoner kronor i stöd till Gotlands Elnät Aktiebolag. Stödet ska finansiera en del av en nybyggnation och en spänningshöjning av elnätet för sträckan Hemse-Klinte-Ygne.

Sex ansökningar beviljas produktionsstöd för audiovisuella verk

Sex ansökningar beviljas produktionsstöd för audiovisuella verk

33 ansökningar kom in den 2 maj när den andra ansökningsomgången till produktionsstöd för audiovisuella verk öppnade. Nu har sex aktörer beviljats stöd, om sammanlagt 50 miljoner kronor. Stödet till produktion av audiovisuella verk vänder sig till företag som vill producera film eller serie i Sverige och utlyses två gånger under 2023 (maj och september).

Jordbruksverket och Tillväxtverket möjliggör enklare miljöprövning för företag med djurhållande verksamhet

Jordbruksverket och Tillväxtverket möjliggör enklare miljöprövning för företag med djurhållande verksamhet

Gödselspridning och dess miljöpåverkan bör inte ingå i den miljöprövning som görs för företag med djurhållande verksamhet. Det rekommenderar nu Jordbruksverket i syfte att göra miljöprövningen enklare och mer likvärdig oavsett var i landet företaget verkar. Tydligt och mer lika för företagen är målet när Jordbruksverket och Tillväxtverket gemensamt arbetar med att förenkla för företagen.

Högsta tillväxtviljan hos företagen sedan 2011

Högsta tillväxtviljan hos företagen sedan 2011

Tillväxtviljan bland små och medelstora företag har ökat för första gången sedan 2011. Tre av fyra små och medelstora företag i Sverige uppger i Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet att de vill växa, vilket är en ökning med fem procentenheter jämfört med 2020.

Visa mer