Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • 103 miljoner kronor ska stärka upp Gotlands elnät och bidra till mineralindustrins omställning

    103 miljoner kronor ska stärka upp Gotlands elnät och bidra till mineralindustrins omställning

    Elnätet på Gotland är inte rustat för att klara av det kraftigt ökade kapacitetsbehov som krävs för mineralindustrins klimatomställning. Tillväxtverket och EU-fonden Fonden för en rättvis omställning ger nu drygt 103 miljoner kronor i stöd till Gotlands Elnät Aktiebolag. Stödet ska finansiera en del av en nybyggnation och en spänningshöjning av elnätet för sträckan Hemse-Klinte-Ygne.

  • Sex ansökningar beviljas produktionsstöd för audiovisuella verk

    Sex ansökningar beviljas produktionsstöd för audiovisuella verk

    33 ansökningar kom in den 2 maj när den andra ansökningsomgången till produktionsstöd för audiovisuella verk öppnade. Nu har sex aktörer beviljats stöd, om sammanlagt 50 miljoner kronor. Stödet till produktion av audiovisuella verk vänder sig till företag som vill producera film eller serie i Sverige och utlyses två gånger under 2023 (maj och september).

  • Jordbruksverket och Tillväxtverket möjliggör enklare miljöprövning för företag med djurhållande verksamhet

    Jordbruksverket och Tillväxtverket möjliggör enklare miljöprövning för företag med djurhållande verksamhet

    Gödselspridning och dess miljöpåverkan bör inte ingå i den miljöprövning som görs för företag med djurhållande verksamhet. Det rekommenderar nu Jordbruksverket i syfte att göra miljöprövningen enklare och mer likvärdig oavsett var i landet företaget verkar. Tydligt och mer lika för företagen är målet när Jordbruksverket och Tillväxtverket gemensamt arbetar med att förenkla för företagen.

  • Högsta tillväxtviljan hos företagen sedan 2011

    Högsta tillväxtviljan hos företagen sedan 2011

    Tillväxtviljan bland små och medelstora företag har ökat för första gången sedan 2011. Tre av fyra små och medelstora företag i Sverige uppger i Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet att de vill växa, vilket är en ökning med fem procentenheter jämfört med 2020.

  • 50 miljoner till forskning för en klimatsmartare cementindustri

    50 miljoner till forskning för en klimatsmartare cementindustri

    Tillväxtverket och EU:s Fonden för rättvis omställning beviljar drygt 50 miljoner kronor till sex projekt som ska främja förutsättningarna för klimatomställning för cementindustrin. Pengarna ska också bidra till att industrin kan bibehålla eller utveckla sin konkurrenskraft.

  • Vad går EU-fondernas pengar till?

    Vad går EU-fondernas pengar till?

    Det finns EU-projekt precis överallt, i hela Sverige, men få känner till dem. Mellan den 2-12 maj pågår kampanjen Europa i min region. Passa på att ta del av intressanta och roliga arrangemang, inom allt från industri, forsknings-, utvecklings- och jordbruksprojekt till projekt som rör hållbar omställning och integration.

  • Lokala arrangemang representerar nationella Landsbygdsveckan

    Lokala arrangemang representerar nationella Landsbygdsveckan


    Landsbygdsveckan 2-7 maj är en ny nationell arena som samlar arrangemang från hela landet, digitalt och fysiskt, för att ge landsbygderna en tydlig plats i rampljuset. Förutom myndigheter, kommuner och lärosäten är det framförallt lokala föreningar och småföretagare runt om i landet som tillsammans bygger programmet, med nära 90 olika evenemang.
    Under Landsbygdsveckan erbjuds besökare a

  • 41 miljoner kronor till forskning för klimatneutral stålproduktion

    41 miljoner kronor till forskning för klimatneutral stålproduktion

    Stålindustrin är en av de största källorna till koldioxidutsläpp och behöver göra en klimatomställning om Sverige ska nå klimatmålen. Tillväxtverket och EU-fonden Fonden för en rättvis omställning ger nu drygt 41 miljoner kronor i stöd till ett forskningsprojekt för industrins klimatomställning.

  • Ny e-tjänst förenklar för livsmedelsföretag

    Ny e-tjänst förenklar för livsmedelsföretag

    Livsmedelsverket och Tillväxtverket lanserar en ny e-tjänst som gör det enklare för företag med livsmedelsverksamhet att lämna uppgifter till kommunerna. Samtidigt effektiviseras arbetsprocessen hos kommunerna och blir mer kvalitetssäker.

  • Foto: Marco Glijnis

    Stöd till butiker som är centrala för landsbygder

    Nu blir det möjligt för matbutiker som har det tuffast att få extra servicebidrag. Tillväxtverket ger regionerna möjlighet att stärka butiker i serviceglesa områden för att få upp viktiga butiker på banan igen.

  • Vad krävs för hållbar regional utveckling?

    Vad krävs för hållbar regional utveckling?

    Ny rapport från Tillväxtverket ger en bild av vad en hållbar regional utveckling kan innebära och diskuterar de utmaningar och möjligheter som finns för att uppnå den.

  • Ny Landsbygdsvecka lyfter hela landet

    Ny Landsbygdsvecka lyfter hela landet

    Landsbygder fyller en viktig roll för den hållbara framtiden. I anslutning till Sveriges ordförandeskap i EU och den årliga kampanjen ”EU i min region” anordnas därför Landsbygdsveckan den 2-7 maj 2023. Veckan blir en kraftsamling för att tillsammans jobba för starkare, resilienta, välmående och sammanlänkade landsbygder, och skapar en plats för helt nya röster att höras.

Visa mer