Gå direkt till innehåll

Ämnen: Resor

Danska besök lyfter den svenska vinterturismen

Danska besök lyfter den svenska vinterturismen

Under vintersäsongen genomfördes totalt 21 miljoner gästnätter i Sverige. Antalet utländska gästnätter ökade med 8 procent, medan svenska gästnätter minskade med 3 procent. Störst ökning stod danska gäster för - 190 000 fler gästnätter, vilket innebär en ökning med 25 procent mot förra årets vintersäsong.

Foto: Maskot

Ny toppnotering för svensk turism

Svensk turism ökade under 2023, med totalt 68,5 miljoner gästnätter. Utländska gästnätter ökade med 10,9 procent medan svenska gästnätter minskade med 1,9 procent. Danska och finska gäster står för den största ökningen. Hotellbranschen ökade med 4,5 procent medan andra anläggningstyper minskade. Storstadsområden hade högst tillväxt. Jämtland, Gotland och Gävleborg tappade mest.

Stora Coop Visby

Klimatpositiv gård och matbutik med vinylskivor bland de nominerade till Stora Turismpriset 2022

Nu är nomineringarna till årets Stora Turismpris klara. Priset, som delas ut för 29:e året i rad, delas ut till en verksamhet som på ett innovativt och hållbart sätt bidrar till att utveckla besöksnäringen.
De nominerade erbjuder en stor bredd av upplevelser. Bland annat ger de besökarna unika naturupplevelser, mat i världsklass, konst på stadens gator, cykelpaket i spåren av Astrid Lindgren, m

Återhämtning för turismen efter coronapandemin

Återhämtning för turismen efter coronapandemin

Turismen i Sverige har börjat återhämta sig efter coronapandemin. Under 2021 ökade turismkonsumtionen med 16 procent jämfört med föregående år. Den inhemska turismen har klarat pandemin bäst, medan turismen från utländska besökare fortsatt är starkt påverkad av nedgången 2020. Det visar en ny rapport från Tillväxtverket.
Den totala turismkonsumtionen i Sverige uppgick till 249 miljarder kronor

Förbättrad kompetensförsörjning och affärsutveckling i besöksnäringen

Förbättrad kompetensförsörjning och affärsutveckling i besöksnäringen


Tillväxtverket beviljar totalt 10 miljoner kronor till åtta projekt som på olika sätt ska stärka företagens förmåga att arbeta systematiskt, långsiktigt och strategiskt med sin kompetensförsörjning och utveckling av produkter och tjänster.

Tillväxtverket har i uppdrag av regeringen att under 2022 göra insatser för att främja besöksnäringens omställning och hållbara utveckling. Inom rame

Uppsving för vinterturismen efter pandemin

Närmare 20 miljoner övernattningar gjordes under vintersäsongen i Sverige. Det motsvarar drygt 10 miljarder kronor i logiintäkter, vilket är en fördubbling jämfört med i fjol och nästan på samma nivå som före pandemin.
Det visar Tillväxtverkets siffror från landets hotell och stugbyar för vintersäsongen 2022.

Svenskarna stod för fyra av fem gästnätter under vintersäsongen

Hemester

Följ turismens utveckling i Sverige i ny webbtjänst

Följ turismens utveckling i Sverige i ny webbtjänst

Hur går det för Sveriges hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser? Nu kan du enkelt ta del av statistiken över gästnätter, kapacitet och beläggningar i Sverige i en ny webbtjänst hos Tillväxtverket.
Tillväxtverket samlar nu statistiken för Sveriges hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser på en och samma plats. Statistiken visar månadsvis gästnätter, kapacitet och beläggning på ho

Turismen drabbades hårt av pandemin under 2020

Turismen drabbades hårt av pandemin under 2020

Turismsektorn drabbades under 2020 av en plötsligt och drastiskt fallande efterfrågan till följd av coronapandemin. Turismkonsumtionen i landet minskade med 38 procent under 2020 jämfört med året innan. Konsekvenserna blev minskad sysselsättning och ett minskat bidrag till samhällsekonomin. Det visar en ny rapport från Tillväxtverket.

- Den uteblivna turismen från utlandet är det som slagi