Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hållbarhetsfrågor/CSR

Foto: Boliden Rönnskär

88 miljoner från Tillväxtverket ska minska utsläppen vid Boliden Rönnskär

Boliden Rönnskär, Sveriges enda smältverk för basmetaller, står för 80 procent av industrins koldioxidutsläpp i Västerbotten. Nu beviljar Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning, Boliden Mineral AB 88 miljoner kronor som ska påskynda övergången till koldioxidsnål produktion.

Camp Ripan är en av de nominerade kandidaterna till årets Stora turismpris. Foto: Linda Sohlin

Nominerade till Stora turismpriset 2024 utvecklar besöksnäringen

Nomineringarna till Stora turismpriset 2023 har gjorts. Priset hyllar verksamheter som stärker hållbar utveckling inom besöksnäringen, bevarar kulturarv och engagerar besökare i naturvård, folkhälsa och lokala projekt. Prisutdelning sker den 3 december i Stockholm.

Foto: Heidelberg Materials

70 miljoner från Tillväxtverket går till klimatneutral cementfabrik i Slite

Cementproduktion är en av de mest utsläppstunga industrierna i Sverige i dag. Därför beviljar Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning, Heidelberg Materials 70,8 miljoner kronor. De jobbar för att fabriken i Slite på Gotland ska nå bortom noll nettoutsläpp 2030.

CH2ESS vid Luleå tekniska universitet Foto: Tomas Bergman

81 miljoner kronor till testanläggning för klimatneutral vätgas

EU och Tillväxtverket investerar 81 miljoner kronor i en testanläggning för klimatneutral vätgas. Anläggningen, som leds av Luleå tekniska universitet, ska forska på lösningar för storskalig vätgastillverkning i stålindustrin. Målet är att minska Sveriges koldioxidutsläpp med cirka 10 procent genom en omställning till fossilfri stålproduktion.

Ny undersökning visar: Så påverkas företagen av elpriserna

Ny undersökning visar: Så påverkas företagen av elpriserna

Vart tredje företag som arbetar med grön omställning anser att elpriserna kommer att ha en stor påverkan på ordinarie verksamhet. Företag i södra Sverige och norra Norrland påverkas mest. Ett av fem företag kan tvingas lägga ner på sikt (24 mån). Det är några av de resultat som presenteras från Tillväxtverkets undersökning Företagens gröna omställning.

50 miljoner till forskning för en klimatsmartare cementindustri

50 miljoner till forskning för en klimatsmartare cementindustri

Tillväxtverket och EU:s Fonden för rättvis omställning beviljar drygt 50 miljoner kronor till sex projekt som ska främja förutsättningarna för klimatomställning för cementindustrin. Pengarna ska också bidra till att industrin kan bibehålla eller utveckla sin konkurrenskraft.

41 miljoner kronor till forskning för klimatneutral stålproduktion

41 miljoner kronor till forskning för klimatneutral stålproduktion

Stålindustrin är en av de största källorna till koldioxidutsläpp och behöver göra en klimatomställning om Sverige ska nå klimatmålen. Tillväxtverket och EU-fonden Fonden för en rättvis omställning ger nu drygt 41 miljoner kronor i stöd till ett forskningsprojekt för industrins klimatomställning.

Ny Landsbygdsvecka lyfter hela landet

Ny Landsbygdsvecka lyfter hela landet

Landsbygder fyller en viktig roll för den hållbara framtiden. I anslutning till Sveriges ordförandeskap i EU och den årliga kampanjen ”EU i min region” anordnas därför Landsbygdsveckan den 2-7 maj 2023. Veckan blir en kraftsamling för att tillsammans jobba för starkare, resilienta, välmående och sammanlänkade landsbygder, och skapar en plats för helt nya röster att höras.

Stark utveckling för koncerner

Stark utveckling för koncerner

Antalet anställda har under perioden 2005–2020 ökat snabbare i bolag som ingår i en koncern jämfört med företag som inte ingår i koncerner. Störst är ökningen i svenskägda koncerner. Det visar en ny kunskapsrapport från Tillväxtverket.

Agenda 2030 i fokus för Tillväxtverkets nya EU-utlysningar

Agenda 2030 i fokus för Tillväxtverkets nya EU-utlysningar

Fredag 27 januari öppnade 28 nya utlysningar där pengarna kommer från EU:s regionalfond (Europeiska regionala utvecklingsfonden) och Fonden för en rättvis omställning. Målgruppen för pengarna är i slutändan företag, men de som kan söka finansieringen är regionala aktörer och organisationer som till exempel regioner och kommuner, branschorganisationer, universitet eller forskningsinstitut.

47 miljoner kronor i stöd till Gotlands lokala elnät

47 miljoner kronor i stöd till Gotlands lokala elnät

Nu ska kontrollutrustningen för anläggningen HVDC-light, en kabel mellan norra Visby och Näsudden på södra Gotland, uppgraderas. För detta ändamål har Tillväxtverket beslutat om drygt 47,4 miljoner kronor i stöd till Gotlands Elnät AB. Pengarna kommer från EU:s Fonden för en rättvis omställning.
Förutom att uppgradera HVDC-light ska projektet även uppgradera nätstationer och kontrollutrustning.

Eveline Thunell, Patrik Möllerström, Josefine Majewski och Magdalena Schultze. Fotograf: Karl Peterson.

Hur går man från 480 till 1300 anställda under en pandemi?

Korttidsuppdraget har fört med sig många lärdomar som vi på Tillväxtverket vill dela med oss av. En av dem är hur vi snabbt lyckats rekrytera och introducera många nya medarbetare på kort tid. Den 23 november delade vi med oss av våra lärdomar på frukostseminariet "Rekrytera snabbt och hållbart" och bjöd även in andra aktörer som har kompetens och erfarenheter på området.

Seminariet, som hö

Slutbetänkande från Kommittén om stöd vid korttidsarbete överlämnat till regeringen

Idag har Kommittén om stöd vid korttidsarbete överlämnat sitt slutbetänkande till regeringen (SOU 2022:65). Utredningens syfte har bland annat varit att utvärdera stödets betydelse för att lindra effekterna av pandemin för näringsliv, sysselsättning och samhällsekonomin, samt att analysera om regelverket kan förenklas och göras mer flexibelt.
Tillväxtverket har under utredningsarbetet deltagit

Nytt stöd för audiovisuella verk – ansökan öppnar den 7 november

Nytt stöd för audiovisuella verk – ansökan öppnar den 7 november

Nu finns det ett nytt stöd att söka för produktion av audiovisuella verk. Stödet riktar sig till dig som ska producera spelfilm, dokumentärfilm, dramaserie eller dokumentärserie i Sverige. Ansökan öppnar den 7 november.
Stödet innebär att företag nu för första gången kan söka stöd för produktion av audiovisuella verk i Sverige. Syftet med det nya stödet är att öka antalet audiovisuella verk so

Investeringsstöd till 16 projekt för mountainbike- och vandringsleder

Investeringsstöd till 16 projekt för mountainbike- och vandringsleder

Tillväxtverket beviljar 46,5 miljoner kronor i investeringsstöd till totalt 16 projekt som ska utveckla mountainbike- och vandringsleder i landsbygder.

Tillväxtverket ger under åren 2021–2024 stöd för att utveckla infrastrukturen för rekreation och turism i landsbygder. Syftet med stödet är att utifrån landsbygdens resurser skapa möjligheter för rekreation för allmänheten och förbättra möjl

Efter pandemin: Nytt rekord för sommarturismen

Efter pandemin: Nytt rekord för sommarturismen

Efter två år med pandemi slog antalet gästnätter nytt rekord under sommarmånaderna. Det visar ny statistik från Tillväxtverket.
Antalet gästnätter på kommersiella turistboenden uppgick till omkring 30,2 miljoner i Sverige under juni, juli och augusti. Det är en ökning med 18 procent jämfört med föregående sommar, och två procent fler än 2019 (denna siffra är uppdaterad 5 oktober - tidigare anga

Inbjudan till kunskapsseminarium för journalister: Forskning och fakta om landsbygder

Inbjudan till kunskapsseminarium för journalister: Forskning och fakta om landsbygder

Tillväxtverket och Sveriges lantbruksuniversitet bjuder in till ett kunskapsseminarium för dig som arbetar i mediabranschen och vill få fördjupade kunskaper om Sveriges landsbygder.
Det finns så mycket intressant forskning och analys som kan bredda bilden av landsbygderna. Seminariet är vårt sätt att dela med oss av kunskap som förhoppningsvis kan bidra till ett rikare samtal om, och med, hela

Stora Coop Visby

Klimatpositiv gård och matbutik med vinylskivor bland de nominerade till Stora Turismpriset 2022

Nu är nomineringarna till årets Stora Turismpris klara. Priset, som delas ut för 29:e året i rad, delas ut till en verksamhet som på ett innovativt och hållbart sätt bidrar till att utveckla besöksnäringen.
De nominerade erbjuder en stor bredd av upplevelser. Bland annat ger de besökarna unika naturupplevelser, mat i världsklass, konst på stadens gator, cykelpaket i spåren av Astrid Lindgren, m

Återhämtning för turismen efter coronapandemin

Återhämtning för turismen efter coronapandemin

Turismen i Sverige har börjat återhämta sig efter coronapandemin. Under 2021 ökade turismkonsumtionen med 16 procent jämfört med föregående år. Den inhemska turismen har klarat pandemin bäst, medan turismen från utländska besökare fortsatt är starkt påverkad av nedgången 2020. Det visar en ny rapport från Tillväxtverket.
Den totala turismkonsumtionen i Sverige uppgick till 249 miljarder kronor

Visa mer